О Музеjу

Уметница Олга Лукић jедном уочила јако стару неуредну лутку и уз немали труд реставрираньа добила прелеп одгласак и успомену на игре из 19 века. Ово је био почетак једног занимљивог хобија, који се убрзо претворио у главни посао и Олгин живот. Постала је колекционар ретких, древних лутки, направљених најкасније средином двадесетог века. Тако је пре више од 5 година створена колекција која је данас постала значајна. Почетком 2020. године отворен је први и једини музеј винтажних лутки у земљи. Одмах је постала туристичка атракција и једно од центара културног живота у провинцији Црепаја недалеко од Београда, пружајући људима прилику да виде и цене лутке, које су оригинална уметничка дела.
Збирка музеја се стално ажурира. Лутке се пажљиво рестаурирају, облаче у одећу која одговара времену њиховог рођења, а затим проналазе своје место у музеју.
Како су одгајане наше прабаке и баке, шта су се деца протеклих векова играла, која су ремек дела великих мајстора лутака створила – све се то може видети из изложбе музеја. У њеном кибиц прозору су старе „фрајле“ из Француске, Немачке, Енглеске, Холандије, Русије, Јапана. Њихова одећа и обућа, шешири и сунцобрани, накит и одевни прибор, предмети за домаћинство, сребрни предмети и , минијатурни намештај …Да назначемо да сам простор музеја аутентична Војвоџанска куча краја 19 века од праве не печени цигле.,аjнфор капиjом, и кибиц позором коj ретко сачуван до нашего времена.
Сврху музеја одредила је оснивачица Олга од његовог отварања-то је добротворни донации Музеја лутака – best friends animal society-Друштву најбољих пријатеља животиња – организацији за заштиту животиња. Група посеже широм земљене кугле са прихватилиштима, спасилачким тимовима и члановима да промовишу усвајање кућних љубимаца , У пројекту су учествовали познати људи – уметници, дизајнери, певачи, ТВ водитељи, редитељи, продуценти.

%d bloggers like this: